Kuchnia

Kuchnia to dla Włochów rzecz ważniejsza nawet niż samochody. Restauracje, trattorie, pizzerie to miejsca, w których toczy się ich życie. tutaj nie tylko jedzą swoje codzienne posiłki, ale też załatwiają interesy czy spotykają się z przyjaciółmi. Zajrzyjmy więc do Maranello, serca świata Ferrari.

Ciasną przestrzeń między Via Pedemontana a Via Giardini w Maranello wypełniają hale, w których powstaje włoska ceramika. Gdzieś pomiędzy nimi znalazł się jeszcze jeden budynek, zupełnie nieprzystający do tego przemysłowego otoczenia. Piętrowy domek z drewnianą fasadą byłby dużo bardziej na miejscu w szwajcarskich Alpach. To skojarzenie nie jest przypadkowe. Zbudowali go Oscar Molinari i Laura Mattioli – para pochodząca z Maranello, która w latach 50. ubiegłego wieku wyemigrowała do Szwajcarii. Przez lata pracowali tam w różnych hotelach i restauracjach. Szczególne miejsce w ich sercu zajęła miejscowość o nazwie Crans Montana, leżąca w jednym z najpiękniejszych masywów górskich w Alpach Zachodnich. Dlatego po powrocie do rodzinnego miasta postanowili otworzyć restaurację i przenieść ten skrawek Szwajcarii do słonecznych Włoch. Ristorante Montana rozpoczęła działalność w 1967 r.

Niepotrzebne menu

W latach 80. na scenę wkroczyła rodzina Paoluccich, która najpierw dzierżawiła restaurację, by w 1996 r. stać się jej właścicielem. Maurizio i Rossella razem z rodziną prowadzą restaurację do dziś. Każdego dnia goście dostają inny zestaw potraw, uzależniony od dostępności składników kupowanych od lokalnych dostawców. W Montanie najlepiej przyjąć strategię, w której z uśmiechem zgadzamy się na wszystko, co zaproponują nam gospodarze. I z pewnością nie pożałujemy! Takiego prosciutto, pasty i tiramisu nie ma nigdzie!

Z Włoch do Polski

Przedstawiamy wam naszego szefa kuchni – Edoarda Mallozziego. Ten rodowity Włoch jest zawodowym kucharzem od przeszło 30 lat. Swoją karierę kulinarną rozpoczął we Włoszech, w rodzinnie prowadzonej trattorii, a kolejne szczeble kulinarnej kariery zdobywał w coraz lepszych restauracjach włoskich. Edoardo ma wiele prestiżowych nagród, między innymi złoty i srebrny medal w dwóch edycjach konkursu kulinarnego Cucina Calda, uzyskał też kilkakrotnie tytuł Chef Team regionu Molise i regionu Isernia. A poza tym to przesympatyczny człowiek, z ogromnym sercem do ludzi i kuchni, mający doskonałe podejście i ceniący rodzinną atmosferę.